Be nem jelentett alvállalkozók a közbeszerzésben: szerződésfelmondás és kizárás megelőzése

A magyar közbeszerzési szerződés teljesítésekor a be nem jelentett vagy az eljárásban alkalmazott kizáró okkal érintett alvállalkozó felmondási és bírságkockázatot jelent. [1] A fővállalkozó azonban nem kerül ettől automatikusan hároméves általános eltiltás alá: egy későbbi eljárásban a felhívásban alkalmazott kizáró okot és annak feltételeit külön kell vizsgálni. [2] Az alvállalkozókat előzetesen jelentsd be, probléma esetén pedig dokumentáltan egyeztess az ajánlatkérővel a jogszerű rendezésről. [3]

Új alvállalkozót vonnál be a munka közben, vagy utólag derült ki gond egy partnernél? A magyar közbeszerzésben az ajánlatkérőnek tett bejelentést, a kizáró okokat és a csere feltételeit külön nézd meg. A papírmunkát érdemes még a bevonás előtt rendezni.

1. Előzetes bejelentés: az e-napló önmagában nem elég

A Kbt. 138. § (3) szerint a szerződéskötéskor, a később bevont alvállalkozóknál pedig a bevonás előtt kell az ajánlatkérőnek bejelentést tenni. A név, adószám, elérhetőség és képviselő mellett add meg a teljesítés várható százalékos arányát és az alvállalkozói szerződés ellenértékét; a változásokról is tájékoztatni kell. A teljesítés után a tényleges arányt, a kifizetés időpontját és összegét is be kell jelenteni. [3]

Nem minden, a helyszínen megjelenő cég alvállalkozó a Kbt. szerint. A 3. § 2. pont a közvetlenül bevont teljesítőt határozza meg, és kivételként kezeli például a gyártót, forgalmazót, alkatrész- vagy alapanyag-eladót, építésnél az építőanyag-eladót, valamint a kizárólagos jog alapján eljárót. Az e-napló-bejegyzés önmagában nem igazolja az ajánlatkérőnek címzett, előírt adattartalmú bejelentés teljesítését. [4]

A nyertes ajánlattevő a közbeszerzési szerződésben nyilatkozik arról, hogy nem vesz igénybe az eljárásban előírt kizáró ok hatálya alatt álló alvállalkozót. A 138. § (3) kifejezetten kimondja: e kötelezettség végrehajtásáról az ajánlatkérőnek nem kell külön nyilatkozatot vagy más igazolást benyújtani. Belső partnerellenőrzéshez kérhetsz információt, de ez nem ugyanaz, mint a törvény szerinti kötelező külön alvállalkozói nyilatkozat. [3]

2. Felmondás és KDB-bírság: külön következmények

Ha az ajánlattevő nem biztosítja a 138. § betartását, a 143. § (1) b) alapján az ajánlatkérő felmondhatja a szerződést, vagy a Ptk. szerint elállhat tőle. Ez nem minden esetben kötelező, automatikus és azonnali megszüntetés. Külön eset a 143. § (2): ha magánál a szerződő félnél állt fenn már az eljárásban kizáró ok, amely miatt ki kellett volna zárni, a törvény kötelező megszüntetésről rendelkezik. [1]

A magyar Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a jogsértés megállapítása mellett bírságot szabhat ki. Ha a Közbeszerzési Hatóság elnöke kezdeményezte a hivatalbóli eljárást, és a KDB megállapítja a jogsértést, a 165. § (6) e) alapján a bírság kötelező. A mérték az ügy körülményeitől és a törvényi kerettől függ; nincs minden bejelentési mulasztásra azonos, előre rögzített forintösszeg. [5]

3. Mikor számít a korábbi szerződésszegés?

A felmondás nem jelent automatikus, minden közbeszerzésre szóló hároméves eltiltást. A 63. § (1) c) szerinti kizáró okot az ajánlatkérő a felhívásban előírhatja: az elmúlt három év súlyos közbeszerzési vagy koncessziós szerződésszegése akkor releváns, ha felmondáshoz, elálláshoz, kártérítés követeléséhez vagy más szerződéses szankció érvényesítéséhez vezetett; a felelős magatartás miatti lehetetlenülés is ide tartozik. Az időszakot az ellenőrzés időpontjától kell számítani. A 64. § szerinti öntisztázás lehetőségét is figyelembe kell venni. [2]

A valótlan adatszolgáltatást külön kell megítélni. A 62. § (1) i) az adott eljárásban érdemben befolyásoló hamis adathoz vagy nyilatkozathoz és a törvény szerinti szándékossághoz vagy felróható gondatlansághoz kötődik; a h) pont korábbi eljárásbeli hamis adat miatti kizárást és további feltételeket szabályoz. Ezekből nem következik, hogy a teljesítés közbeni bármely hibás nyilatkozat automatikusan hároméves tilalmat okoz. [6]

4. Gyors intézkedés, automatikus mentesség nélkül

Kizáró ok észlelésekor ne hagyd rendezetlenül a helyzetet: rögzítsd a tényeket, értesítsd az ajánlatkérőt, és egyeztesd a további jogszerű teljesítést. A csere során a 138. § (2) alkalmassági feltételeit és a (4) szerinti, az értékelésben meghatározó szervezet vagy szakember korlátait is tartsd meg. A gyors csere nem törli a korábbi bejelentési mulasztást, és nem biztosít általános mentességet a 143. § szerinti felmondástól. [7]

5. Gyakorlati ellenőrzőlista

  1. Bejelentés: a tényleges Kbt.-alvállalkozót a megfelelő adatokkal, előzetesen jelentsd be. [3]
  2. Partnerellenőrzés: belső ellenőrzési renddel kövesd a kizáró okokat; ne keverd ezt kötelező külön igazolás benyújtásával. [3]
  3. Szerződéses rendezés: célszerű az alvállalkozói megállapodásban előre rendezni az együttműködést és a probléma kezelését. Ez gyakorlati javaslat.
  4. Intézkedés: értesítsd az ajánlatkérőt, és a csere alkalmassági, értékelési és bejelentési feltételeit is dokumentáld. [7]

Ez a cikk a magyar szerződés teljesítési szakaszáról szól. A még folyamatban lévő közbeszerzési eljárásban a kizáró okos alvállalkozó cseréjére a 71. § (4) szerinti hiánypótlási szabály vonatkozik, a 73. § (1) c) érvénytelenségi kivételével. Nemzeti eljárásban a kizáró okok alkalmazását a 114. § (1) eltérően szabályozza, ezért mindig a konkrét felhívást is nézd meg. [8] A 321/2015. rendelet 2. § az uniós eljárásrend ESPD-mintáját, vagyis az előzetes igazolásra használt egységes európai közbeszerzési dokumentumot szabályozza; ez nem a teljesítéskori külön alvállalkozói nyilatkozat jogalapja. [9]

FAQ

Helyettesíti az e-napló a bejelentést?

Nem. Az ajánlatkérőnek szóló, előírt adattartalmú bejelentést külön teljesíteni kell. [3]

Mindig kötelező a KDB-bírság?

Nem minden eljárásban azonos a szabály. A Hatóság elnöke által kezdeményezett hivatalbóli eljárásban a megállapított jogsértés bírságot von maga után; az összeg az ügytől és a törvényi kerettől függ. [5]

Biztosan megmenti a szerződést az azonnali csere?

Nem garantálja. A csere feltételeit be kell tartani, és a korábbi jogsértés következményeit külön kell megítélni. [7]

Automatikus a hároméves kizárás?

Nem. A korábbi súlyos szerződésszegés a felhívásban előírt 63. § (1) c) feltételei mellett releváns; az öntisztázás szabályai is számítanak. [2]

Hivatkozások

  1. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (Kbt.) — 143. § (1) b), (2); 138. § (3)
  2. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (Kbt.) — 63. § (1) c), (2)–(3); 64. § (1)–(2)
  3. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (Kbt.) — 138. § (3)
  4. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (Kbt.) — 3. § 2. pont; 138. § (3)
  5. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (Kbt.) — 165. § (3) d), (4)–(7), (11)
  6. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (Kbt.) — 62. § (1) h)–i)
  7. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (Kbt.) — 138. § (2)–(4); 143. § (1) b)
  8. 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (Kbt.) — 71. § (4); 73. § (1) c); 114. § (1)
  9. 321/2015. (X. 30.) Korm. rendelet a közbeszerzési eljárásokban az alkalmasság és a kizáró okok igazolásának, valamint a közbeszerzési műszaki leírás meghatározásának módjáról — 2. § (1)

Források

TenderVela

Utolsó szakmai felülvizsgálat: 2026-11-01

A következő lehetőség már neked szóljon.

Szakmai hírek, közbeszerzési tudnivalók és a cégedhez illő kiírások – ne csak olvass róluk, értesülj is róluk.

Regisztrálok